hamerslagdag2018

Een smid aan het werk zien? Meemaken hoe uit oer ijzer wordt gewonnen? Zondag 13 mei a.s. is er weer een editie van Hamerslagdag! Tal van activiteiten rondom de molen op het Nijken in Roggel.

Deze editie valt samen met Nationale Molendag, dus ook de molenaars zijn van de partij. Zo is er meel van de molen te koop en worden er pannenkoeken gebakken. Voor kinderen zijn de pannenkoeken gratis!
Zie voor meer informatie over Hamerslagdag de facebookpagina Hamerslagdag

 

 

NMD18

 

 

WP 20180414 14 59 42 Pro a

Onze meelproducten zijn vanaf nu ook op de molen te koop! Elke zaterdagmorgen van 9.00 uur tot 12.00 uur staan de vrijwilligers voor u klaar!

Natuurlijk zijn de pure meelsoorten zoals tarwe, Limburgse spelt, boekweit in volkoren als in bloem te verkrijgen alsook de mixen, zoals pannenkoekmix, cakemix en kruidkoekmix.

 

 

NijkenHet ambacht van Molenaar is toegevoegd aan de lijst van immaterieël erfgoed van UNESCO! Namens Nederland is het het eerste dat op de lijst van immaterieël erfgoed wordt geplaatst.

In Zuid-Korea werd de status voor het ambacht van molenaar bevestigd op 7 december j.l.. Dit was voor de mulders van de molen op het Nijken reden de molen in de vreugd te zetten.

 

 

Roggel2017Leudal telt twaalf molens en is daarmee de molenrijkste gemeente van Limburg. Tijdens Limburgse Molendag op zondag 1 oktober 2017 zijn deze molens van 11.00-16.00 uur voor het publiek opengesteld en veelal ook in werking. De molenaars tonen u graag deze cultuurhistorische parels en kunnen veel vertellen over de historie en de werking van hun molen.

Watermolens
De vele beken in Limburg maakte deze provincie in het verleden zeer geschikt voor watermolens. Veel zijn er verdwenen, maar nog ruim vijftig watermolens sieren het huidige Limburgse landschap. De helft daarvan is nog in werking. Ook in Leudal zijn nog werkende watermolens: de Schouwsmolen (Neerritter), de Leumolen (Nunhem), de Elisabethmolen (Haelen), de Grathemermolen ( Grathem) en de Friedesse molen (Neer). Al deze molens zijn op Limburgse Molendag open en in werking. Voor de Friedesse molen geldt een afwijkende openingstijd, daar gaat de deur om 13.00 uur open. Ook de Uffelse molen is te bezoeken, maar deze is niet in werking.

Windmolens
Vijf windmolens sieren de gemeente Leudal. De molenaars van de St. Petrus (Roggel), de St. Antonius( Heythuysen), de Aurora (Baexem), de Hoop en de Welvaart (Horn) zijn op Limburgse Molendag op hun molens aanwezig en bij voldoende wind zijn de molens ook in werking. Bij de molen De Welvaart in Horn zijn tijdelijk een tweetal oude gerestaureerde tractoren te zien en een dieselmotor die een hamerslagmolen aandrijft.

 

 

molendag2017In het tweede weekend van mei staan de Nationale Molendagen weer voor de deur. Op zaterdag 13 en zondag 14 mei zullen van vele molens in Nederland de deuren open staan en kan men een kijkje nemen in de wereld van de molenaar.

De molen van Roggel zal zowel zaterdag als zondag deelnemen. Beide dagen is de molen open van 11.00 uur tot 16.00 uur.

 

 

 

 

Hamerslagdag 2017 zal niet op de eerste zondag van juni vallen deze keer. Dit in verband met Pinksteren. Er is uitgeweken naar 21 mei!

C5wKaA WQAAKBd0

 

kerst2016

 

 

NMD2016Ieder jaar doen we mee aan de molendagen. Zoals in het voorjaar de Nationale Molendagen en in het najaar de Limburgse molendag. Deze laatste staat weer voor de deur!

De eerste zondag van oktober is traditioneel de Limburgse Molendag. Vele molens in Limburg zetten de deuren open. Toegang is uiteraard gratis!

Ook de molen op het Nijken is zondag 2 oktober 2016 van de partij. Vanaf 11.00 uur staan de deuren open en is de molen te bekijken. De molenaars en molengidsen geven u graag uitleg over de molen en de ingrijpende herstelwerkzaamheden van de afgelopen jaren.

Meelproducten zijn te koop!

Voor meer deelnemende molens: klik hier

 

 

Additional information